tirsdag den 6. april 2010

Dedikerede unge

Dedikerede unge31. marts 2010
Af Anton Willemann



Framegrab fra "Everything is Poetry Baby"

Unge fra de fjerneste egne af Norden skaber med ganske få midler film til filmnetværket dvoted.net. Her udveksles gode råd mellem den uerfarne og den erfarne, den unge filmspire og den Oscar-vindende mentor.

Er man som ung filmskaber så uheldig ikke at bo i nærheden af et filmværksted, hvor man kan få gode råd og vejledning om filmskabelsens forunderligheder, er der ikke mange andre muligheder end at tage kameraet i egen hånd og klare det hele selv. Og her dukker dvoted.net op på filmspolen.

Uden dvoted.net var filmen ikke blevet vist til andre end min familie og mine nære venner

Størstedelen af dvoted.net's medlemmer, som er løst spredt udover Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland, har det tilfælles, at de ikke har mulighed for at lære om film, de steder, hvor de bor. I stedet logger de sig på dvoted.net og taler om deres nyeste idéer med andre filmglade unge. I år runder sitet 10.000 medlemmer.

Fællesnordisk initiativ

I 2006 besluttede de fem nordiske filminstitutter at gøre det mere vedkommende for unge mennesker at lave film. Det skulle ske gennem en hjemmeside, hvor man kunne uploade levende billeder, og hvor de andre medlemmer kunne give feedback eller blot lade sig inspirere.

Udover den brugergenererede feedback blev der også tilkoblet en række professionelle filmfolk. De erfarne mentorer skulle hjælpe, når det f.eks. kneb med at få manuskriptet færdigt, når der manglede et twist i plottet, eller når den unge filmskaber blot gerne ville have styr på et af de filmiske virkemidler.

Det eneste den unge selv skal stå for er et kamera, som i dag kan erhverves for stadig færre penge.

Muligheden for at lave film

Prami Larsen, bestyrelsesmedlem på dvoted.net og leder af Filmværkstedet, mener, at dvoted.net er et gyldent tilbud til de filminteresserede unge, netop fordi sitet skaber kontakt mellem mennesker, der til dagligt ikke omgives af filmfolk.

"Det er mødestedet mellem de unge nordiske filmskabere og de professionelle filmfolk. En slags undergrundsfilmskole. Man ser film, evaluerer andres projekter og skaber et filmsprog, ligesom man lærer det på filmskolerne. Samtidig taler de unge sammen, lærer andre filminteresserede mennesker at kende og etablerer et netværk, som de kan få brug for senere," siger Prami Larsen.

Dvoted.net var altafgørende

Netværk var netop kodeordet for 20-årige Mads Mengel. Han har altid gerne villet lave film. For to år siden lavede han, med hjælp fra nogle gode venner og et simpelt kamera, kortfilmen "Amanda". Mads Mengel var så glad for filmen, at han gerne ville have, at den skulle vises til andre end blot vennekredsen. Derfor besluttede han sig for at blive medlem af dvoted.net, hvor han med det samme uploadede sin film.

"Jeg fik en hel masse feedback, som jeg aldrig har oplevet før. Pludselig var der opstået debatter om min film, og nogle af mentorerne kommenterede og gav konstruktiv kritik, som jeg virkelig kunne bruge. Fra at være mere eller mindre alene om at lave filmen, var der nu hundredvis af mennesker, der skrev til en. Det var inspirerende at få så mange konkrete råd i hånden på kort tid."

Den unge filminstruktør, der netop er flyttet til København for at forfølge sine drømme, mener, at det netværk, man får på dvoted.net, er altafgørende for en filmskaber.

"Man taler med folk, som kender branchen ud og ind, og så er der en tillid, som er helt uvurderlig. Man kan mærke, at dem, der er aktive på sitet, er ligeså forelskede i at lave film som en selv."

Mads Mengels debutfilm "Amanda" blev sidenhen vist på BUSTER Filmfestival og vandt festivalens største pris for filmskabere under 20 år, Oregons Branchepris. Men det var ikke sket uden dvoted.net, mener Mads Mengel.

"Uden dvoted.net var filmen ikke blevet vist til andre end min familie og mine nære venner, for jeg havde ingen bekendte i filmbranchen eller modet til at sende den af sted til filmfestivalerne. Men det har jeg nu."

Du kan se filmen "Amanda" her.

Feedback fra en Oscar-vinder

Martin Strange-Hansen har været mentor på dvoted.net siden sites dåb. Med jævne mellemrum skriver han til de aktive medlemmer af sitet, når de har brug for et godt råd. Og deres spørgsmål kan handle om alt mellem himmel og jord.

"Det er netop det fede ved dvoted.net, mener jeg. Der er ingen spørgsmål, som er ulovlige. Fra manuskriptskrivning til hvordan man bruger et videokamera, til hvordan man kommer fra A til B. Der er plads til alle, der gerne vil gå filmens vej."

I 2003 jublede Martin Strange-Hansen i Kodak Theatre i Hollywood, da han vandt en Oscar for kortfilmen "Der er en yndig mand". Siden da har han arbejdet med en række forskellige tv-serier og flere kortfilm, men dvoted.net er hans eneste faste pligt, som han aldrig bliver for stor til.

"Det er dejligt inspirerende at kunne hjælpe de unge mennesker, som vi helt sikkert kommer til at se i filmbranchen om fire-fem år. Da jeg var 18 år, sad jeg i Viborg og ville lave film – og der var bestemt ikke nogen, der kunne hjælpe med at lave noget så abstrakt som film. Det er en glæde at kunne vende bøtten og hjælpe nogen af dem, der sidder i de situationer nu."

Mere end feedback

Udover at være et springbræt til at få sine film vist og skabe sig et godt netværk, så rummer dvoted.net også en masse andre brugbare funktioner. For at lære filmsproget bedre at kende, inden man giver sig i kast med sin første film, kan man på sitet læse en lang række artikler om de mange pukler i filmverdenen.

Men ligesom Mads Mengel understreger, så er det feedbackmulighederne, som gør dvoted.net til noget særlig brugbart. Her er der oprettet et stort forum, hvor medlemmerne og mentorerne kan spørge ind til de mange forskellige sider af filmverdenen. Besøg selv forummet, hvor man nemt kan klikke sig videre til medlemmerne og se deres mange film.

http://www.dvoted.net/

Skrevet Af Anton Willemann / filmupdate@dfi.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar